Educația nu se poate face pe stomacul gol, iar profesorii au dreptate să ceară salarii mai mari, în condițiile în care educația, unul dintre pilonii oricărei societăți, este printre cele mai neglijate în „România educată”, a menționat Dacian Cioloș, europarlamentar RENEW.
Sindicatele profesorilor au decis să intre de luni în grevă generală, după ce negocierile cu Guvernul, privind majorările salariale, au eșuat.
„Este timpul să nu ne mai speriem de greve, sunt pur și simplu oglinda eșecului politicienilor și partidelor în materie de politici publice și sunt inevitabile pe mandatul acestei mari coaliții fără viziune.
Iar în cazul profesorilor, învățătorilor și educatorilor greva care începe mâine este și un semnal clar că demnitatea celor care au ales să formeze generațiile viitoare este ignorată de prea mulți ani în care «România educată» s-a transformat într-un șantier neterminat.
Da, demnitatea înseamnă și salarii decente și nu sunt de acord cu cei care le spun oamenilor din învățământ să se plângă mai întâi de calitatea programelor educaționale, înainte de a cere bani.
Educația nu se face pe stomacul gol (nici al profesorului și nici al elevului), educația are nevoie de oameni al căror stres trebuie să fie doar cel despre modelarea viitorilor cetățeni ai României.
E nevoie pe de-o parte de ajustarea salariilor cu inflația și, dincolo de această ajustare, e justificată și o creștere a salariilor care ar trebui dublată de niște criterii de performanță la care inclusiv sindicatele să contribuie”, a menționat Dacian Cioloș.
Creșterea economică a fost ratată de multe ori în România
Europarlamentarul RENEW a arătat că inflația a redus puterea de cumpărare la multe categorii sociale și, din păcate, actuala putere nu înțelege că trebuie să guverneze pentru societate, nu pentru propriile găști din partide și pentru câțiva privilegiați pentru care cei din vârful partidelor sacrifică șansele de dezvoltare ale țării.
„Creșterea economică a fost ratată de multe ori în România și cetățenii nu au simțit întotdeauna efectele ei așa cum ar fi fost normal și firesc. În acest context, greva este un act necesar de atragere a atenției coaliției majoritare asupra unor probleme reale care provoacă durere individuală și socială.
Ruperea de realitate este cât se poate de clară și s-a văzut că PSD și Marcel Ciolacu se folosesc de grevă și de problemele celor din învățământ pentru interesele lor personale și politice, dând o copită PNL-ului în proces.
Trebuie spus că în România ultimii care sunt înțeleși sunt cei care au o problemă. Politicienii nu sunt atenți decât la nevoile lor, sindicaliștii sunt folosiți, uneori cu acceptul lor, de către politic, iar presa se sperie de greve.
E timpul ca profesorii să își ceară drepturile și primii care să îi sprijine să fie chiar părinții elevilor. Aceștia sunt la rândul lor afectați de situație și cred că o colaborare mai intensă între părinți și profesori ar fi în beneficiul școlii românești. Reforma educației va veni din această colaborare și din presiunea pe care cu toții o pot pune pe factorul politic incapabil să înțeleagă nevoile adevărate ale societății.
Sprijin acțiunile de mâine ale profesorilor pentru că știu că au ajuns într-o situație disperată și au epuizat dialogul cu cei din Guvernul Ciucă-Ciolacu”, a precizat Dacian Cioloș.
Sindicatele profesorilor cer majorarea salariilor, instituirea regulii indexării anuale cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, creșterea investițiilor în învățământ, renunțarea la aplicarea EduSal.