Cum poți preveni bolile infecțioase în cazul bebelușului tău?

Data:

Share post:

Copiii sunt mai predispuși la infecții decât adulții, mai ales în primul an de viață. Deoarece sistemul lor imun este în dezvoltare, este normal ca aceștia să se îmbolnăvească ușor la contactul cu un agent patogen (cum ar fi bacterii sau virusuri). În momentul apariției primelor semne și simptome, este esențial ca bebelușul să fie consultat de către medic, deoarece unele infecții pot fi serioase. Iată ce măsuri sunt recomandate pentru prevenția bolilor infecțioase la bebeluși!

 

Vaccinează-l

Imunizarea prin vaccin este metoda cea mai eficientă de prevenție a infecțiilor, cum ar fi pneumonia, rujeola sau rubeola. Vaccinul conține agentul patogen inactiv sau cu activitate redusă, care declanșează un răspuns imun în organism (formarea de anticorpi). Astfel, la următorul contact cu agentul patogen respectiv, sistemul imunitar îl recunoaște rapid, iar copilul nu se va îmbolnăvi (1). Respectă schema națională de vaccinare în funcție de vârstă și întreabă medicul de familie dacă sunt necesare vaccinări adiționale!

 

Adoptă practici bune de igienă

Igiena este foarte importantă pentru a ține la distanță agenții patogeni.

  •  Spală-te frecvent pe mâini, inclusiv înainte de a hrăni bebelușul! Atunci când nu ai la dispoziție apa și săpunul, utilizează un dezinfectant pentru mâini.
  • Încurajează și ceilalți membri ai familiei să își spele mâinile regulat!
  • Dezinfectează suprafețele și jucăriile copilului frecvent!
  • Sterilizează biberoanele și suzetele regulat, fie prin fierbere, fie folosind un aparat destinat sterilizării. Găsești sterilizator biberoane pe drmax.ro. De asemenea, este indicat să speli biberoanele imediat după utilizare.

 

Evită contactul cu persoane bolnave

Nu permite persoanelor bolnave să aibă contact apropiat cu bebelușul, mai ales dacă este nou-născut. De asemenea, toți membrii familiei trebuie să evite contactul cu persoane ce prezintă simptome de răceală și gripă. Practică măsuri riguroase de igienă în casă, dacă un membru al familiei prezintă simptome de infecție digestivă (diaree, vărsături, crampe abdominale).

 

Ia în considerare alăptarea la sân

Se recomandă alăptarea la sân cel puțin în primele 6 luni de viață, dar poate continua până la vârsta de 2-3 ani, alături de alimentația diversificată. Dacă ai lactație, optează pentru alăptarea la sân, în detrimentul formulei de lapte. Spre deosebire de formule, laptele matern conține anticorpii mamei, care îi vor întări bebelușului apărarea imună împotriva infecțiilor comune (2).

 

Mănâncă sănătos pe durata alăptării

Alimentația mamei influențează calitatea laptelui matern. Prin urmare, asigură-te că ai o dietă variată, echilibrată și sănătoasă. Astfel, copilul tău va primi nutrienții de care are nevoie. Consumă suficiente fructe și legume și include în dietă alimente din toate grupele alimentare (cereale integrale, lactate, pește, ouă, carne, nuci și semințe).

 

Asigură-i un program stabil de somn

Odihna este importantă, de asemenea, când vine vorba de imunitate. În prima lună de viață, nou-născutul trebuie să doarmă 15-16 ore pe zi. Apoi, până la vârsta de un 1 an, se recomandă 14-15 ore de somn pe zi (3). Colicele și durerile gingivale sunt factori care pot afecta calitatea somnului la bebeluși. De aceea, este esențial să iei măsuri pentru ameliorarea acestor tulburări. Încearcă să îi creezi copilului tău un program stabil de somn (2).

 

În concluzie, ia în considerare aceste măsuri pentru a proteja sănătatea micuțului tău. Nu ezita să te adresezi medicului dacă sesizezi semnele sau simptomele unei infecții în cazul acestuia!

 

Referințe:

  1. “How Do Vaccines Work?” Who.int, World Health Organization: WHO, 8 Dec. 2020, www.who.int/news-room/feature-stories/detail/how-do-vaccines-work.
  2. “Childhood Illnesses: Six Tips for How to Prevent Them | Baby & Toddler, Your Baby’s Health Articles & Support | NCT.” NCT (National Childbirth Trust), 25 July 2022, www.nct.org.uk/baby-toddler/your-babys-health/common-illnesses/childhood-illnesses-six-tips-for-how-prevent-them.
  3. “How Much Sleep Do Children Need?” WebMD, WebMD, 2001, www.webmd.com/parenting/guide/sleep-children.

Articole similare

Valea Oltului BLOCATĂ. Lucrările de defrişare continuă şi în weekend (VIDEO)

Este ziua a şasea a operațiunilor de defrișare pe Valea Oltului (zona Boița – Lazaret). Lucrările continuă și...

Arestat preventiv după ce, băut şi fără permis, s-a răsturnat cu maşina pe un câmp. În urma accidentului, un tânăr a murit

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Băileşti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile...

Restricţii în trafic, din cauza Codului Roşu de caniculă

Sâmbătă şi duminică, în zilele cu cod roşu de caniculă, CNAIR a instituit restricţii de tonaj pe autostrăzi,...

Incendiu de vegetaţie uscată, la marginea Slatinei, în zona Sărăceşti (VIDEO)

Un incendiu vegetaţie uscată a izbucnit, vineri după-amiază, în Slatina, în zona Sărăceşti. Mai multe autospeciale de pompieri intervin...