Deputații coaliției din Comisia juridică au adoptat, astăzi, cu majoritate de voturi în bloc proiectul de lege privind Codul Penal în forma venită de la Guvern fără prag la abuzul în serviciu.
Președintele Comisiei Juridice, Laura Vicol, a anunțat în ședința comisiei că vor fi retrase toate amendamentele controversate și vor fi eliminate și modificările făcute de Senat. Mai exact, se va renunța la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, introdus într-un proiect votat săptămâna trecută la senat. Liderii coaliției ar fi cerut să se revină la proiectul lui Cătălin Predoiu, în care nu era menționat niciun prag.
Propunere pentru exclude înregistrărilor ca mijloc de probă în cazul infracțiunilor de corupție
În cadrul aceleiaşi şedinţe, deputații PSD-PNL-UDMR au propus și votat o modificare la Codul de procedură penală care exclude înregistrările ca mijloc de probă în cazul infracțiunilor de corupție și infracțiunilor asimilate corupției.
Amendamentul însușit de Coaliția PSD, PNL, UDMR a fost promovat de Ministerul Justiției în proiectul inițial de modificare a Codului de Procedură Penală. De menționat ar fi că judecătorii CCR au declarat, în urmă cu doi ani, neconstituțională o prevedere similară din CPP. Deputații USR au acuzat Coaliția că „scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție”.
Prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu votat de Senat
Comisia Juridică din Camera Deputaților s-a reunit astăzi pentru a dezbate proiectul de lege care modifică Codul Penal și introduce pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu și neglijență. Camera Deputaților este forul decizional, iar după ce va fi adoptat de plen, forma adoptată va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Deputații juriști au dezbătut luni, proiectul de lege, dar fără a discuta pe fond.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a mers în Parlament la grupurile parlamentare ale PSD și PNL, unde le-a explicat deputaților de ce este necesară introducerea unui sume pentru infracțiunile de abuz și neglijență în serviciu. Predoiu a anunțat la finalul întâlnirilor cu parlamentarii că susține, așa cum s-a discutat în Coaliție, pragul de 9.000 de lei.
Deputații PNL au anunțat că doresc să propună ca pragul să fie două salarii minime pe economie, mai exact 6.000 de lei. Senatul a adoptat săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului Penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune.
Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.