Hidroelectrica înregistrează un profit net de 3,946 miliarde de lei în primul semestru, cu o creștere de 46%

Data:

Share post:

Hidroelectrica, cel mai important generator de energie electrică din România și una dintre cele mai profitabile companii de stat, a raportat un profit net de 3,946 miliarde de lei în primul semestru al anului, înregistrând o creștere de 46% față de aceeași perioadă din anul precedent. Veniturile companiei au crescut cu 42%, atingând suma de 6,97 miliarde de lei în primele șase luni.

Pe data de 16 august, Directoratul Hidroelectrica a confirmat rezultatele operaționale și financiare pentru primele șase luni ale acestui an.

„Pe parcursul primului semestru din 2023, compania a înregistrat venituri de 6,977 miliarde de lei și un profit net de 3,95 miliarde de lei, în creștere cu 46% față de aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, rezultatul pe acțiune a înregistrat o creștere de 46%, de la 6,01 lei la 8,80 lei pe acțiune”, a anunțat compania.

Cantitatea de energie electrică produsă și vândută (netă) a crescut cu 45% (10.625 GWh) în primele șase luni încheiate la 30 iunie 2023, comparativ cu 7.347 GWh în aceeași perioadă a anului anterior. Această creștere se datorează în mare parte nivelului ridicat al hidraulicității înregistrat în prima jumătate a anului 2023, dar și efectului de bază datorat secetei din prima jumătate a anului 2022.

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, a declarat: „Avem un an foarte bun din punctul de vedere al resurselor de apă disponibile, ceea ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă o creștere de 45% în cantitatea de electricitate livrată în sistemul energetic național comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea semnificativă a portofoliului de furnizare și, implicit, valorificarea unei proporții mai mari a producției către consumatorul final. Aceste rezultate ne motivează să continuăm pe drumul nostru cu și mai multă determinare, transparență și responsabilitate față de obiectivele pe care ni le-am propus.”

Hidroelectrica, care deține aproximativ 3.500 de angajați, a reușit să obțină aceste performanțe menținând o marjă operațională de 65%, similară cu cea din aceeași perioadă a anului precedent. În ceea ce privește marja netă a profitului, aceasta a crescut cu 3 procente, ajungând la 57% în primul semestru al anului curent.

Compania este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizorul principal de servicii tehnologice necesare Sistemului Energetic Național, având o contribuție crucială într-un sector strategic cu implicații în securitatea națională. Hidroelectrica operează 182 de hidrocentrale și cinci stații de pompare, cu o capacitate totală instalată pentru producția de energie hidroelectrică de 6,3 GW. Acestea se adaugă parcului eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Compania de stat a fost listată la Bursa de Valori București în acest an, cu prima zi de tranzacționare a acțiunilor sale pe 12 iulie 2023.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...