Mii de locuri de muncă puse la bătaie de stat

Data:

Share post:

Locurile de muncă la stat continuă să fie unele dintre cele mai râvnite de pe piaţa muncii, iar paleta de posturi pusă la dispoziţia celor ce vor să se angajeze este destul de vastă. Astfel, peste 3.000 de joburi la stat au fost scoase în piață doar în luna martie.

Numărul locurilor de muncă de luna trecută este destul de mare, fiind cât pentru ianuarie şi februarie la un loc. Potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro, 90% dintre acestea sunt funcții de execuție.

Aproape 1.900 de locuri de muncă au fost postate de instituții locale, peste 400 de primării și aproximativ 300 de instituții județene. Guvernul și ministerele au avut cel mai mic număr de poziții vacante în luna martie.

„Tiparul angajărilor din sectorul public este destul de liniar – se angajează aproape exclusiv în regim full time, iar angajații lucrează doar de la birou. Circa 15% din joburile postate sunt pe bază de proiect sau sezoniere. Aceste elemente consolidează ideea de stabilitate care a fost de-a lungul timpului asociată joburilor de la stat și care rămas, totodată, și principalul criteriu pentru care sunt atât de atractive pentru anumite categorii de candidați. Acestui argument extrem de puternic i se adaugă cel legat de creșterea salariilor din sectorul public din ultimii ani. Rămâne, totuși o zonă pe care candidații care au pregătire în domenii liberale și care sunt obișnuiți cu un anumit tip de flexibilitate la locul de muncă sau cu programul de lucru remote o privesc încă ușor sceptic”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai multe locuri de muncă sunt în Bucureşti

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv peste 500, aparțin instituțiilor de stat din București, Clujul ocupând a doua poziție în clasament, cu 203 de oferte. Urmează Timiș, Constanța, Iași, Ilfov și Argeș, toate cu peste 100 de posturi scoase în piață. De cealaltă parte se află județe precum Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Caraș Severin sau Călărași.

„Sunt județe în care oferta nu este foarte generoasă nici din partea mediului privat și în care candidații ajung, de multe ori, să se uite către ofertele din județele învecinate pentru a-și putea găsi un loc de muncă”, spune Bogdan Badea.

Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de îngrijitor, medic,muncitor calificat, asistent medical și referent de specialitate. Împărțite pe nivel de carieră, mai mult de 10% au fost pentru muncitori, aproape la fel de multe pentru debutanți și specialiști și doar 2% au fost destinate managerilor și directorilor.

Articole similare

Deversări ilegale la Brebeni: firmă sancționată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Garda de Mediu Olt a aplicat o amendă de 100.000 de lei unei firme din Brebeni pentru deversarea...

În căutarea Paradisului: Cele mai frumoase locuri din Bali

Am ajuns în Bali cu așteptări mari, dar și cu un simț al curiozității nedefinite. De fiecare dată...

Pantaloni Nike și blugi bărbați: combinațiile ideale pentru primăvara 2025

Primăvara 2025 a sosit, iar odată cu ea, garderoba ta merită un update. Pantalonii Nike și blugii bărbați...

SONDAJ la prezidențiale. George Simion – 29%, Crin Antonescu 26%, Dan – 23%. Cine câștigă turul 2

Sondaj Flashdata> Alegerile prezidențiale din 2025 se anunță extrem de imprevizibile, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Flashdata...