Rusia acuză România că vrea să „anuleze” cultura rusă

Data:

Share post:

Ministerul rus de externe acuză România că încearcă să „anuleze” cultura rusă după ce difuzarea la București a două filme rusești considerate de propagandă a fost anulată.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești ‘Vremea celor dintâi’ și ‘Provocarea’”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe.

„Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei ‘Europe Libere’ și de Ministerul Român al Culturii”, a mai acuzat ea.

Potrivit TASS, Zaharova a subliniat că aceasta este o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

De la ce a pornit scandalul

Ministrul culturii, Raluca Turcan, a anunțat pe 10 aprilie că filmele ‘Provocarea'(2023) și ‘Vremea celor dintâi’ (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Anunțul său a venit după ce Arhiva Națională de Filme (ANF) a declarat anterior pentru Europa Liberă România că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Directoarea ANF, Roxana Garet, a spus că instituția pe care o conduce nu a făcut decât să pună la dispoziție sala. Raluca Turcan a declarat însă că este „inacceptabil” ca aceste două filme considerate de experți ca fiind de propagandă să fie difuzate în cinematografe publice, din subordinea Ministerului Culturii.

Proiecția celor două filme făcea parte dintr-un proiect al Centrului Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, dedicat Zilei Cosmonauticii. Filmul rusesc „Provocarea”, este primul lungmetraj filmat vreodată în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Autorităţi sfidate de Centrul Rus de Cultură și Știință de la București

România a notificat încă din februarie anul trecut Centrul Rus de Cultură și Știință de la București că a decis să îi suspende activitatea și i-a transmis că are la dispoziție până pe 20 aprilie 2023 să finalizeze procedurile administrative implicate de această măsură. „Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, a declarat atunci Ministerul Român al Afacerilor Externe.

Instituția a continuat însă să își promoveze activitățile inclusiv pe Facebook, folosind o nouă pagină creată imediat după expirarea termenului-limită pentru suspendarea activităților și numită „Clubul Rus”.

După anunțul făcut de Raluca Turcan pe 10 aprilie, reprezentanții Ambasadei Ruse de la București au anunțat că proiecțiile celor două filme vor avea loc „conform programului”.

„Vă informăm că proiecția filmelor ‘Provocarea’ și ‘Timpul celor dintâi’, va avea loc conform programului pe 19 aprilie și 24 aprilie 2024, respectiv. Urmăriți anunțuri în acest sens”, a transmis Ambasada Rusă într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Articole similare

Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales...

Ludovic Orban și-a sărbătorit ziua de naștere la Brăila

Liderul Forța Dreptei Ludovic Orban a mărturisit că-l leagă multe amintiri de Orașul Brăila • fostul premier s-a...

Scenariu lansat de Dîncu: Mircea Geoană ar putea ajunge în finala prezidenţială

Liderul social-democrat Vasile Dîncu a afirmat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, că secretarul general...

Eduard Hellvig: Guvernarea sau politica de dragul funcţiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid

Eduard Hellvig a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 149 de ani de liberalism în România. Fostul...