Scandal făcut de un fost şef al DIICOT după ce a fost oprit în trafic. „Eu sunt în măsură să fac orice” (VIDEO)

Data:

Share post:

Un fost şef al DIICOT, în prezent vicepreședinte CSM, a fost oprit zilele trecute de polițiști în trafic. Daniel Horodniceanu s-a arătat extrem de deranjat de oamenii legii, pe care i-a ameninţat, în mod repetat cu funcţia sa. Dialogul acestuia cu agenții apare într-o înregistrare video publicată de jurnalist.ro.

După apariţia imaginilor, Horodniceanu a declarat că s-a aflat „într-o situație provocată”, dar regretă reacția pe care a avut-o.

Daniel Horodniceanu le reproșează polițiștilor că l-au oprit în trafic, spunându-le, între altele: „Nu mă cunoașteți?”, „Nu știți cu cine vorbiți”, „Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”, „Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării”, „Eu sunt în măsură să fac orice”, „Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați luat sporul de 15%”.

Polițiștii îi spun că l-au oprit pentru că a depășit mașina de poliție fără să semnalizeze și că vor să îi atragă atenția, nu neapărat să îl sancționeze.

„Comportamentul meu intrigat poate avea un sens”

„Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusă contravenție rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încalca vreo normă rutieră.

Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate însă. Aş accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în faţa unui polițist la datorie.

Comportamentul meu intrigat poate avea un sens – deși e greu să privești ca acceptabil orice exces de putere – doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar şi poliţiştii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmplă asta. Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, şi să reacţionez astfel.

Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează. Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoții publice”, a declarat pentru G4Media.ro procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al CSM şi fost şef al DIICOT.

Ce spune Ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat duminică seară că atitudinea vicepreşedintelui CSM, Daniel Horodniceanu, care i-a amenințat pe poliţişti după ce a fost prins că nu a respectat normele rutiere, a fost „greşită de la început şi până la sfârşit”, dar e important că a realizat greşeala şi o regretă.

„Am văzut câteva imagini azi la televizor. (…) Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat astăzi o declaraţie în care arată că a înţeles că a procedat greşit în respectiva situaţie, regretă acest lucru, s-a lăsat provocat. În orice caz, e regretabil contextul, cum a spus şi dânsul, e regretabilă atitudinea, e greşită, evident, de la început şi până la sfârşit, dar e important că dânsul a realizat acest lucru. (…) Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie e să raţionezi după, unde ai greşit, ce-ai greşit, să recunoşti acest lucru şi, eventual, să îţi exprimi un regret, preferabil sincer”, a declarat Cătălin Predoiu duminică la Prima News, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai spus că situaţia trebuie lămurită. „Nu cunosc exact datele concrete ale acelei întâlniri şi cine şi cum a filmat. (…) Aceste aspecte, dacă dânsul crede că e cazul să fie lămurite, trebuie lămurite, până la urmă, până la capăt, care e tot contextul. Şi chiar dacă dânsul nu crede acest lucru, cred că ar trebui lămurit. Aici aş evoca şi declaraţia preşedintelui CSM, care a spus că va lua în analiză această situaţie. Dar un prim pas de echilibrare a întregii poveşti, în sensul bun al cuvântului, a fost declaraţia aceasta pe care e bine că dânsul a făcut-o şi a precizat că înţelege că nu ăsta e un comportament normal într-o astfel de situaţie”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă Daniel Horodniceanu riscă ceva, Predoiu a arătat că acest lucru e de competenţa CSM. „Nu fac analize doar pe date preliminare şi fără să avem o situaţie completă. (…) Tot ce ţine de conduita magistratului în societate e în competenţa CSM, ca instituţie”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Articole similare

Regi ai romilor luaţi în vizor de Garda de Mediu. Topeau plumb în curte

Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de...

Băiat de 14 ani, arestat preventiv după ce ar fi violat o fată de 13 ani. Este acuzat şi de pornografie infantilă

Un adolescent de 14 ani din judeţul Hunedoara a fost arestat preventiv după ce a violat o fată...

Maşină înfiptă într-un bloc, la beţie, de un şofer fără permis

O maşină condusă de un şofer băut a intrat în zidul unui bloc de locuinţe din Deva. Şoferul,...

Adolescent condamnat după ce şi-a ucis cu sălbăticie străbunica

Un adolescent în vârstă de 17 ani își va petrece următorii nouă ani într-un centru de detenție după...