Tarifele RCA, plafonate pentru şase luni

Data:

Share post:

Tarifele RCA vor fi plafonate pentru următoarele luni. Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre în acest sens.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că va condiţiona această plafonare de elaborarea în şase luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje pe piaţa asigurărilor. Tarifele RCA urmează să fie plafonate pentru următoarele 6 luni, la nivelul prețurilor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, potrivit proiectului ASF.

Reprezentantul ASF, Cristian Ruşu a spus în şedinţă că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. Acesta a precizat că se vor plafona „şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România”.

„Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a declarat Rușu.

Lege nouă promisă până la finalul lunii aprilie

Totodată, Roșu a afirmat că Autoritatea va veni până la finalul lunii aprilie – începutul lunii mai cu o nouă formă a legii RCA, care va transpune o directivă europeană și va fi adoptată până la începutul anului 2024.

„În următoarele luni, și nu vorbim de cele șase, probabil că la sfârșitul lunii aprilie, cu siguranță la începutul lunii mai, va fi prezentată spre dezbatere noua formă a legii 132, a legii RCA, care va elimina toate disfuncțiile care au dus de-a lungul aplicării actualei legi la multe sincope și multe elemente care au creat și crizele la care asistăm astăzi. Această lege, în afară de faptul că va corecta ceea ce am identificat pe parcursul celor șase ani în care vechea lege a funcționat, se va pune și în concordanță cu noile prevederi ale directivei RCA, care este obligatorie pentru România să fie transpusă în legislația primară până la începutul anului 2024”, a afirmat el.

În urmă cu două săptămâni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și-a retras proiectul privind plafonarea prețurilor la polițele de Răspundere Civilă Auto (RCA), după falimentul Euroins.

Articole similare

Trei motociclete implicate într-un accident rutier, în Vâlcea. Trei persoane la spital

O coliziune între trei motociclete s-a produs, marţi seara, pe drumul judeţean DJ 677D, în oraşul vâlcean Drăgăşani,...

Flori Roibu, în vârstă de 12 ani, căutată de poliţie după ce n-a mai venit acasă (UPDATE)

UPDATE: În urma căutărilor, minora a fost identificată de polițiștii din cadrul Poliției Orașului Costești, între localitățile Stolnici...

Cutremur de peste 5 grade pe Scara Richter în România

Un cutremur cu magnitudinea locală 5,2 grade pe Scara Richter s-a produs, marţi seara, în judeţul Arad, la...

Evaziunea fiscală din „păcănele” s-ar ridica la 90 milioane de euro pe an

90 de milioane de euro care ar fi trebuit să meargă la stat, sub formă de taxe, ajung...