Eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu a trecut de Camera Deputaților. Legea merge la promulgare 

Data:

Share post:

Modificările la Codul Penal, care elimină pragul pentru abuzul în serviciu, au fost votate, astăzi în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.

În cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională, acestea vor merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Modificările au trecut cu 191 voturi pentru, 55 contra, 12 abțineri.

Tot astăzi au trecut de Camera deputaţilor şi modificările la Codul de Procedură Penală, care permit ca interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale, cu 168 de voturi pentru, 75 contra, 20 abțineri.

Proiectele de Cod Penal și de Procedură Penală au fost votate fără dezbateri pe articole. ”Susțin aceste proiecte deoarece se încadrează în linia Constituției și le voi vota”, a declarat ministrul justiției, Cătălin Predoiu, de la tribuna parlamentului.

Mai mulți deputați AUR au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională cele două Coduri, Penal și de Procedură Penală, dar problema partidul condus de George Simion este că nu dispune de suficiente semnături pentru a iniția singur o contestație la CCR.

Proiecte adoptate de Comisia juridică a Camerei Deputaților

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională.

Pentru ambele proiecte, Vicol a supus la vot eliminarea în bloc a tot ceea ce a adoptat Senatul, ca primă cameră sesizată cu aceste proiecte. Or, procedural, Camera Deputaților trebuie să pornească de la forma adoptată de Senat, la care poate adopta amendamente, au explicat reprezentanții USR. Laura Vicol nu a ținut cont de aceste observații: a supus la vot în bloc eliminarea a tot ceea ce a adoptat Senatul și adoptarea tot în bloc a proiectelor așa cum au ajuns ele de la Guvern la Senat. Deputații coaliției s-au conformat, au votat cu majoritate ce a anunțat Vicol, iar ședința a fost declarată închisă, în ciuda protestelor USR.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a declarat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.

Articole similare

Medic lăsat fără drept de practică după moartea unei adolescente de 15 ani

Un medic de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Satu Mare a fost exclus din...

Cod galben în Oltenia. Se anunţă averse torenţiale şi grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de...

Două redacţii au întrerupt colaborarea cu ziaristul acuzat că a violat o colegă

Acuzaţia de viol făcută de jurnalista Adina Florea la adresa fostului său coleg Răzvan Băltăreţu nu a rămas...

Afacere cu buletine pentru ucraineni denunţată de cei implicaţi. La o adresă ar figura 7.000 de persoane

Situaţie incredibilă în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. Aflată la mică distanţă de graniţa cu Ucraina, în...