Ţepe în numele Poştei Române. Atenţie la mesajele pe care le primiţi

Data:

Share post:

O nouă țeapă, care de această dată implică Poșta Română, a început să circule prin mediul online. În ultima perioadă, foarte multe persoane au primit mesaje pe telefon sau email-uri ca fiind din partea Poştei Române prin care li se „comunică” că „Adresa de livrare a coletului dvs. este greşită, vă rugăm să actualizaţi adresa în 24 de ore sau va fi returnată.”

Având în vedere că întâmplarea face că unii dintre destinari au folosit în ultima perioadă serviciile Poştei, aceştia pot pica în capcană foarte uşor. Mesajele fac trimitere către o adresă clonată care conţine numele şi sigla Poştei unde li se indică să îşi introducă datele bancare sau personale, fie să plătească sume mai mari sau mai mici de bani, sub diferite pretexte.

Acesta este şi motivul pentru care Poliţia Română a emis de curând o alertă prin care atrage atenţia celor vulnerabili.

„Nu mi se poate întâmpla asta! Am auzit de atât de multe ori aceste cuvinte. Vă spunem noi: Se întâmpla! Mesajele înșelătoare, prin care se încearcă să vi se fure banii, identitatea, date personale sensibile, apar frecvent. Priviți cu atenție mesajul din fotografie! Distribuiți-l persoanelor apropiate! Dacă îl veți regăsiți, într-o zi, pe telefonul personal, cel mai sigur este să-l ștergeți și să vă întăriți protecția dispozitivelor informatice”, se arată într-o postare făcută pe pagina oficială a Poliţiei Române.

Cum vă puteţi proteja

Potrivit reprezentanţilor Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii consultaţi de G4Media.ro, de obicei, site-urile clonate sunt create în afara ţării, în state cu care România nu are acorduri de cooperare judiciară internaţională, iar acest lucru face complicată investigarea şi cel mai important, aproape imposibil de recuperat prejudiciul.

În ceea ce priveşte compania al cărei brand este folosit în escrocherie, în majoritatea cazurilor aceasta nu înregistrează pierderi, mai ales având în vedere că foarte puţini din cei care cad în plasa hackerilor sunt şi clienţi ai companiei.

„Poşta Română nu cere bani de pe card, detalii, etc. şi nu dă link-uri de acest gen. Noi avem singurul link oficial site-ul Poştei Române https://www.posta-romana.ro/, în rest nu avem altceva”, a declarat Cosmin Petre, expert în securitate cibernetică al Poştei Române.

Cei care vor să se simtă în siguranţă pe internet pot accesa site-ul Poliţiei – https://sigurantaonline.ro/, unde prin intermediul unor chestionare special concepute atât pentru adulţi cât şi pentru copii pot învăţa cum să reacţioneze corect atunci când primesc un telefon sau un SMS de la un număr necunoscut.

Articole similare

Programul Casa Verde Fotovoltaice, blocat în instanţă

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi suspendat în urma unei...

Primarul Emil Moţ a inaugurat noua sală de sport nouă de la Şcoala „Vlaicu Vodă” Slatina

Sala de sport construită de Primăria Slatina pentru Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” a fost inaugurată, miercuri, de primarul...

Fost ministru al Justiţiei trimis în judecată după ce a lovit un motociclist cu maşina

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de vătămare din culpă în...

Copile agresate sexual şi ameninţate cu moarte într-un autobuz (VIDEO)

Scene şocante s-au petrecut zilele trecute într-un autobuz din Galaţi. Două adolescente de 16 ani au fost agresate...