ANALIZĂ | Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European

Data:

Share post:

Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European? Liberalii analizează acest scenariu care ar presupune că actualul șef al statului să-și încheie mandatul mai devreme, iar interimatul să fie preluat de către Nicolae Ciucă.

Miza scenariului: liberalii, aflați acum în sondaje abia pe locul al treilea în opțiunile de vot, cu o tendință de scădere, speră să se revitalizeze arătându-le românilor că sunt relevanți la nivel european. Dar dacă strategia eșuează?

Ce șanse are Iohannis să-i convingă pe liderii europeni că este cel mai potrivit
Dacă negocierile pentru un nou președinte al Consiliului European s-ar încheia în favoarea lui Iohannis, acesta și-ar încheia mandatul în fruntea României și l-ar începe pe cel la noua instituție pe 1 iulie 2024.

În cazul în care Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles, conform Constituției, funcția de președinte revine celui de al doilea om în stat, liderul Senatului, adică Nicolae Ciucă.

Cristian Andrei, consultant în cadrul Agenției de Rating Politic, a explicat, într-o discuție cu PRESShub, că șansele ca acest scenariu să devină realitate sunt minime.

Acesta explică că, în momentul în care postul de președinte al Consiliului European ar rămâne vacant, prin demisia lui Charles Michel, ar urma o serie de negocieri între partidele europene, dar care nu vizează neapărat România.

„Șansele pentru un asemenea scenariu sunt mai degrabă mici, ținând cont de configurația politică și de putere din UE, dar, dacă s-ar întâmpla, ar avea un impact destul de mare pentru România la nivel politic în vara lui 2024, nu acum.

În cazul în care se va ajunge la situația în care funcția europeană să rămână vacantă, se va intra într-o negociere mai complexă între partidele europene pentru interimat, negociere care nu are neapărat România în prim plan, deci de aceea e mai puțin probabil să se confirme scenariul”.

Singurul argument: Iohannis este cel mai longeviv

Dragoș Tudorache, membru în Parlamentul European din partea REPER, a declarat, pentru PRESShub, că singurul argument valid din acest scenariu al PNL conform căruia funcția de președinte al Consiliului European ar putea să-i revină lui Iohannis este cel legat de longevitatea în instituție.

„Este un scenariu destul de puțin plauzibil, din punctul meu de vedere, dar aici e o opinie personală.

Există un singur argument, e drept, în ceea ce am văzut ca argumentație până acum, și anume că Iohannis, alături de Victor Orban, sunt liderii cu longevitate maximă în Consiliu.

Și atunci, într-adevăr, ca unul dintre decani Consiliului, dacă vreodată s-ar pune proba din acest punct de vedere, ar putea să aibă prioritate. Însă, dacă ne uităm la arhitectura politică și la ecuația politică actuală, este foarte greu de crezut.

Depinde foarte mult și de momentul în care s-ar produce această discuție despre înlocuirea lui Charles Michel și în momentul în care s-ar activa acest scenariu. Discuția în mod evident ar trebui să aibă loc înainte de alegeri, iar activarea acestui plan de înlocuire ar trebui să aibă loc după momentul alegerilor”, a menționat Dragoș Tudorache.

continuarea, în PRESShub

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...