Ciucă susține ideea UDMR de modificare a calendarului alegerilor prezidențiale

Data:

Share post:

Nicolae Ciucă este de acord cu proiectul legislativ inițiat de UDMR conform căruia data alegerilor prezidențiale ar trebui stabilită cu 90 de zile înainte de încheierea mandatului președintelui în funcție. PNL își dorește comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor în ideea maximizării rezultatelor.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, crede că inițiativa legislativă a UDMR are șanse să fie adoptată în timp util. Parlamentarii maghiari au propus un proiect de modificare a calendarului alegerilor prezidențiale. Potrivit documentului, scrutinul ar putea avea loc cu 90 de zile înainte ca mandatul șefului statului să ajungă la final.

Nicolae Ciucă și UDMR pe aceeași lungime de undă

PNL își dorește modificarea calendarului pentru alegerea președintelui. Liberalii cred că șansele propriului candidat la președinție ar crește dacă primul tur al prezidențialelor s-ar desfășura concomintent cu alegerile locale. Ei cred că proprii candidați la primării și consilii județene vor fi mai implicați și-l vor trage după ei și pe Nicolae Ciucă, candidatul liberal.

Or, pentru aceasta este nevoie de o modificare legislativă, precum cea propusă de UDMR. În acest context, Nicolae Ciucă a spus că este posibil ca proiectul de lege să fie adoptat în Parlament. Ulterior, după alegerile europarlamentare, ar urma să fie și implementat. Chestionat pe acest subiect, politicianul a răspuns că este posibil

„Este foarte posibil”, a spus președintele PNL.

Mai mulţi parlamentari UDMR au inițiat, încă din luna decembrie, un proiect care propune ca alegerile să se defășoare înainte ca mandatul șefului statului să se încheie.

PNL vrea comasarea alegerilor

PNL propune comasarea alegerilor sub diferite pretexte, în spatele cărora se ascunde teama partidului că va pierde alegerile prezidențiale. Este soluția pe care au gândit-o strategii liberali pentru a-i maximiza șansele lui Nicolae Ciucă. Ei cred că acesta ar putea fi împins în turul doi de candidații la alegerile locale, implicați direct în campanie.

Politicienii coaliției de guvernare au discutat calendarul alegerilor din acest an. Liberalii vor comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor în ultima duminică din septembrie. Turul doi al prezidențialelor ar avea loc la jumătatea lunii octombrie, iar noul președinte și-ar prelua mandatul în decembrie.

O astfel de decizie ar trebui adoptată până la începutul lunii martie. Reglementările în domeniu recomandă ca modificările legislative care vizează alegerile trebuie făcute cu șase luni înainte de organizarea acestora.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă nu este agreat de PSD

De partea cealaltă, social-democrații ar fi de acord cu propunerea cu condiția susținerii unui candidat comun. Pe mai multe voci, social-democrații mai spun că a venit timpul ca România să fie condusă de un președinte de stânga. Drept care, este evident din ce partid ar fi candidatul comun. Mai mult, candidaturile lui Nicolae Ciucă și Mircea Geoană ar fi excluse de către social-democrați, fiind considerate neeligibile.

La începutul lunii ianuarie, Mihai Tudose spunea că Nicolae Ciucă nu e făcut pentru politică. El nu-i dădea șanse să se mențină în fruntea PNL după alegerile europarlamentare. Și, cu atât mai puțin, nu-l vedea candidat la alegerile prezidențiale.

„Dacă PNL iese prost la alegerile europarlamentare, domnul Ciucă nu va mai fi preşedintele PNL, hai să fim serioşi”, remarca Mihai Tudose.

Nicolae Ciucă

Vasile Dîncu nu crede în șansele PNL

Nici Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, nu-i dă prea multe șanse lui Nicolae Ciucă pentru turul doi la prezidențiale, conform News.ro. Dîncu nu exclude posibilitatea ca primarii și președinții de consilii județene să-l propulseze pe candidatul liberal în turul doi. Însă, dă și un contra-exemplu.

„Este destul de greu, nu prea cred. Cu unele aranjamente, manufacturi electorale – comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde PSD şi PNL au două treimi din primari, atunci sigur că ar exista o posibilitate. Dar nici asta nu este sigură, pentru că oamenii mai aleg şi în compesaţie”, a explicat senatorul PSD.

În opinia sa, mulți alegători vor vota echilirat, cu primarul unui partid și candidatul prezidențial dintr-o altă formațiune. Dîncu a precizat că este vorba despre votul util, așa cum se numește în sociologie, care nu poate fi anticipat și controlat. Din așcest motiv șansele lui Nicolae Ciucă la alegeri nu sunt foarte mari.

„Se întâmplă să aleagă primarul de la un partid, dar dintr-o dorinţă de echilibru, aleg altceva la alegerile parlamentare sau prezidenţiale – se numeşte vot util în sociologie. Votul nu este atât de uniform pe cât cred activiştii de partid”, a explicat Dîncu.

Articole similare

Ludovic Orban: Preţurile şi taxele va influenţa intenţia de vot la alegerile din 9 iunie.

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Baia Mare, că e convins de faptul că...

PNL și PSD în Timiș, și împreună, și separat. Plus săgeata aruncată de Blaga spre Nica

În Timiș, liberalii se luptă cu social-democrații pentru primăriile din 58 de localități. În 86 din cele 99...

Alegeri locale București. Cum arată buletinele de vot pentru Primăria Capitalei şi Consiliul General

Alegeri locale București. Biroul Electoral din București a stabilit ordine candidaților pe buletinul de vot pentru Primăria Municipiului...

Ludovic Orban: Forța Dreptei, cu oameni onești și viziune, în Caraș-Severin!

Fostul premier al României Ludovic Orban a ales Caraș-Severinul pentru prima zi de campanie electorală pentru alegerile locale...