Toate şcolile din Slatina, dotate cu panouri fotovoltaice. Factură redusă la energie electrică (VIDEO)

Data:

Share post:

Primăria Slatina a alocat fonduri pentru montarea de panouri fotovoltaice la toate cele 24 de unităţi de învăţământ din municipiu. La Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 şi la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slatina, panourile au fost deja instalate, factura la energia electrică fiind redusă cu până la 60%.

În vara anului 2023, au fost aprobate documentaţiile DALI pentru fiecare dintre cele 24 de şcoli din municipiu. Primăria Slatina alocat şi fondurile necesare investiţiilor, aproximativ 300.000 lei pentru fiecare unitate de învăţământ.

Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 şi la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slatina au deja panouri funcţionale, încă din luna octombrie.

La Şcoala Nr. 1 au fost instalate 60 de panouri, pe acoperişul unităţii. Puterea fiecărui panou este de 500 Waţi, iar puterea totală a sistemului este de 30 kiloWaţi.

Directorul şcolii, Georgeta Szilagy, a arătat cum poate să verifice cu ajutorul unei aplicaţii, în timp real, câtă energie electrică produc panourile.

„În luna octombrie, am instalat panourile fotovoltaice, panouri care acoperă trei corpuri de clădire din şcoala noastră.  Panourile deja produc energie, dar nu suntem încă prosumatori, aşteptăm avizul de la furnizorul de energie electrică. Am depus documentaţia şi cred că în decembrie vom primi avizul”, a declarat ea.

Primul efect al obţinerii independenţei energetice prin această investiţie este scăderea facturii la energia electrică.

„În luna octombrie, când a fost finalizată lucrarea, într-o singură zi ne arăta că 62% din consumul total. Deci speranţele noastre sunt ca factura să se reducă măcar cu atât” , a mai declarat Georgeta Szilagy.

Instalarea de panouri fotovoltaice la şcolile din oraş nu este singurul proiect al municipalităţii privind obţinerea de energie electrică din surse regenerabile. De aproape doi ani, transportul în comun din Slatina se face 100% cu autobuze electrice, achiziţionate cu fonduri externe, fiind o situaţie singulară la nivelul regiunii.

Reprezentanţii societăţii de transport în comun spun că, faţă de preţul plătit pentru carburantul fosil, costurile au scăzut cu aproape 25%. În plus, nu există noxe şi nici zgomot.

Articole similare

Astăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a libertăţii presei

Astăzi, 3 mai, este sărbătorită Ziua mondială a libertăţii presei. În acest an aceasta este dedicată importanţei jurnalismului...

Un liberal, fost director de șaormerie și șef la salubritate în Craiova, numit la conducerea Oficiului pentru Licenţă Industrială

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit miercuri pe Flavius-Adrian Sirop în funcția de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de...

Bărbat băgat cu forţa într-o dubă în mijlocul zilei. Poliţiştii l-au găsit şi l-au dus de urgenţă la spital

Un bărbat care ar fi fost băgat cu forța într-o autoutilitară, la un complex rezidențial din Sectorul 1,...

Sondaj CURS: SOS Romania, PER și REPER, dezastru la intenția de vot în București

Alegătorii din București ar vota doar în proporție de 2% cu partide precum SOS Romania, PER REPER, arată...