Angajatul unei companii farmaceutice reţinut pentru trafic de droguri. A fost prins în flagrant

Data:

Share post:

Angajatul unei companii farmaceutice a fost reţinut ieri după ce a fost acuzat că ar fi făcut trafic cu opioide. Acesta ar fi vândut peste 10.000 de pastile de Fentanil și Oxicodonă până să fie prins în flagrant și dus la audieri. Poliția spune că avea asupra sa zeci de cutii cu comprimate de Fentanil ce urmau să fie vândute.

Procurorii DIICOT l-au reţinut joi seara, pentru 24 de ore, pe bărbatul acuzat că a vândut peste 10.000 de comprimate de Fentanil şi Oxicodonă, cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă.

Trei percheziţii organizate de procurori

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, joi, trei percheziţii în Bucureşti, în cadrul operaţiunii „Himera”, într-un dosar de trafic de droguri în care un bărbat este suspectat că a vândut Fentanil, Oxicodonă, fiole de morfină şi comprimate de codeină. Bărbatul a fost prins în flagrant având la el zeci de cutii cu comprimate care conţin Fentanil, considerat unul dintre cele mai periculoase droguri de mare risc de pe piață.

Potrivit Poliţiei Române, în cadrul acţiunii cu numele de cod „Himera”, s-a reţinut că, în perioada 2022 -2023, bănuitul, angajat al unui operator economic de profil, ar fi comercializat în mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate care conţin ca substanţă activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină.

Suspect prins în flagrant

Joi, suspectul a fost prins în flagrant delict, în timp ce deţinea în vederea comercializării zeci de cutii cu comprimate a căror substanţă activă este Fentanilul.

„Precizăm că Fentanilul şi Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piaţă, având în mod frecvent efect letal. Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina”, a transmis IGPR.

Drog extrem de periculos

Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA) şi citate de Poliţia Română, „este atât de puternic şi de mortal încât chiar şi un microgram poate ucide un om”.

Totodată, în anul 2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. Ca răspuns la această situaţie alarmantă, la iniţiativa guvernului american, a fost constituită Coaliţia globală privind ameninţările asociate drogurilor sintetice, la care participă şi România.

Din punctul de vedere al circulaţiei ilicite, traficarea şi punerea la dispoziţia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic (mult mai puternic decât heroina) reprezintă, ca şi în cazul Oxicodonei, un factor de risc major pentru sănătatea publică.

Ce este Oxicodona

Conform sursei citate, Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică şi utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special şi poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripţii medicale întrucât prezintă un risc major de dependenţă.

Oxicodona poate fi întâlnită pe piaţa farmaceutică sub denumirea de ”Oxidolor”, ”Oxycontin” ori ”Oxycodonă”, substanţa activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă care figurează în tabelul anexă nr. II al Legii 143/2000.

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...