Ciolacu vrea schimbări în Guvern. Cine sunt miniştrii luaţi în vizor

Data:

Share post:

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat nemulţumit de activitatea a trei miniştri din cabinetu lui Nicolae Ciucă. Pe lista celor în pericol de a-şi pierde funcţia se află ministrul agriculturii, Petre Daea, ministrul muncii, Marius Budăi şi Florin Spătaru, ministrul economiei.

Surse din cadrul partidului au declarat pentru Libertatea că Marcel Ciolacu s-a arătat extrem de nemulțumit, luni, în ședința conducerii PSD, de activitatea ministrului agriculturii. Petre Daea a fost criticat, în absență, pentru alocarea primită de România, numai 10,5 milioane de euro din fondul de rezervă al UE pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Chiar dacă Marcel Ciolacu nu a afirmat clar că va fi o remaniere în cazul Daea, surse din PSD spun că varianta este luată în calcul în Kiseleff.

Dacă fermierii români estimează pagubele provocate de războiul din Ucraina la 200 de milioane de euro, Comisia Europeană a decis să aloce doar 5% din această sumă. Potrivit sursei citate este doar o chestiune de timp dacă Daea pleacă acum sau la rotativă.

Informația privind nemulțumirea lui Marcel Ciolacu față de activitatea ministrului Daea a fost confirmată de mai mulți membri ai Biroului Permanent Național.

Se caută soluţii pentru suplimentarea fondurilor

Marcel Ciolacu l-a întrebat pe Adrian Chesnoiu, fost ministru al agriculturii, în ședința de luni, dacă nu poate fi crescută alocarea pentru fermieri la 20 de milioane de euro prin negocieri cu UE, dezvăluie surse participante la ședința BPN a PSD.  Chesnoiu i-a replicat că acest lucru este „puțin probabil”, dar că se pot da încă 10 milioane de euro de la bugetul de stat, nu din fondurile europene

Schema de ajutor gândită în Kiseleff are două scenarii: 10 milioane de euro fără notificarea Comisiei Europene sau o sumă de 20-30 de milioane de euro, dar cu notificarea oficialilor europeni, deoarece se consideră ajutor de stat. Pentru alocarea scenariului 2, suma trebuie aprobată și de Ministerul de Finanțe, dar și de Comisia Europeană.

Petre Daea a susținut însă marți o conferință de presă, în care a catalogat suma primită de România drept derizorie și a cerut Comisiei Europene revizuirea formulei de calcul. El a precizat că banii europeni vor ajunge doar la fermierii care au produs cereale și le au pe stoc.

Miniștrii Budăi și Spătaru, următorii pe listă

Surse din PSD au mai declarat pentru Libertatea că la rotativa guvernamentală se ia în calcul și ca miniștrii Budăi (Muncă) și Spătaru (Economie) să fie înlocuiți.

Marcel Ciolacu i-a reproșat lui Marius Budăi, într-o ședință a BPN a PSD din februarie 2023, că a trimis în Parlament „o lege proastă privind pensiile speciale”. PSD a stabilit ca ministrul să ceară puncte de vedere de la Ministerul Justiției, Apărării, Interne și Externe privind pensiile speciale, iar până duminică să fie luată o decizie în coaliție privind amendamentele admise. De aprobarea noii legi a pensiilor speciale depinde tranșa a 3-a din PNRR, în valoare de trei miliarde de euro.

Ministrul Spătaru este acuzat că este „invizibil” și că nu ajută ca mesajele PSD să devină atractive pentru electorat, potrivit Libertatea.

Articole similare

Simona Halep, lovitură financiară uriașă, în ciuda suspendării

Deși Simona Halep este suspendată pentru patru ani din tenis pentru dopaj, fosta campioană a României nu o...

Piedone va candida la Primăria Capitalei. Un scenariu care le dă fiori lui Nicușor Dan și Gabriela Firea

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a spus că se teme doar de „candidatul PSD, indiferent cine este el, pentru...

De Mezzo vrea competiţie internă pentru desemnarea candidatului la Slatina: În 2016, Marius Bălaşa a luat aproape 3.000 de voturi peste partid

Preşedintele interimar al PNL Slatina, Mario De Mezzo, a declarat în cadrul celei mai recente conferinţe de presă...

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...